Zima je čas modrosti, vse se dogaja znotraj pod zamrznjeno površino

Zima je čas ledvic! Ledvic, ki so naša zagonska moč! Po tradicionalni kitajski medicini čas od 7. novembra do 3. februarja pripada elementu vode in energijskemu kanalu ledvic ter mehurja. Celoletni ciklus se konča v organu ledvic, kjer se zbira vse dobro in slabo, pridobljeno od spočetja do smrti, kjer je izvor življenjske energije, začetek in konec. Otrok se rodi na svet z določeno energijo, ki jo le porablja, ne more pa je povečati. Od energije staršev, predvsem od energije matere in datuma rojstva (prvi vdih), je odvisna količina življenjske energije, ki je merilo za dolžino življenje: več je imamo, dalj časa bomo živeli. Življenjska energija določa posameznikovo konstitucijo, nadarjenost, talente, značaj in genetiko. Vsakič, ko gremo preko sebe, ko naredimo več kot v resnici zmoremo, ko se ne poslušamo, ko se ne ustavimo, takrat ko čutimo, da je dovolj in smo utrujeni, energijo črpamo prav iz naše življenjske zaloge od rojstva. Zaloga, izvor življenjska energija pa je omejena. Zato se ustavite se vedno, ko potrebujete počitek.
Zima je čas modrosti in zvestobe sebi, čas počitka, spanja in regeneracije, je čas tišine, mirovanja in teme. Življenjska energija Či, ki začenja in ohranja rast je zgoščena in shranjena v ledvicah kot vsa esenca človekovega življenja, vse kar je bistveno za življenje v vseh obdobjih od časa rasti, prehodnih obdobij vse do kriz. Pozimi v naravi vse oveni, se skrije, se vrne domov, v svoj izvor, v obdobje počitka, spanja in regeneracije. Vse miruje, na varnem v zemlji, v temi, miru in tišini, ko se narava skrči v seme, ki skrito čaka na pomlad, da vzklije, da se rodi novo. Voda bo iz semena v notranjosti, spomladi pognala nove brste (energija jeter, zelena barva, el. lesa) ter ponesla iz vsakega od nas skrivnostne kalčke naše smiselnosti našega obstoja. Zima je čas ko, prevladuje Jin energija. Noči so dolge, najdaljše, v naravi se zgodi zimski solsticij 21.12. in temo izkoristimo, da zgodaj ležemo k počitku in vstajamo ob sončnem vzhodu, da vpijemo sončno svetlobo. Poskrbimo, da je telo vedno toplo, in se izogibamo mrazu, prekomerni porabi energije, prekomernemu potenju. Vse aktivnosti v času zime so Jin umirjene, ne Jang intenzivne. Primerna vadba kot je lahka joga, pilates, tai chi, chi gong, meditacija. Filozofija zime je shranjevanje. Brez tega bo ledvična energija poškodovana, kar povzroča hlad pomladi in konkretne težave s kostmi, kitami, artritisom, kožo,….itn. Prevladujoči element zimskega obdobja je voda, ki po svoji naravni poti teče navzdol ima funkcijo očiščenja, čiščenja in negovanja. Lahko je tekoča, v obliki pare ali ledena v trdem stanju popolnega mirovanja. Naša čustva pripadajo elementu voda. Čustvene obremenjenosti ( travma, stres, depresija…) povzročijo, da se »reka« skali in spremeni vaše osnovno razpoloženje, kar oslabi celo življenjsko energijo in zdravje ledvic. Voda je nosilec informacij, ki prihajajo iz vaših čustev, občutij in se prenašajo naprej na organe in čakre oz. energijske centre ter planete. Te energije se širijo iz notranjosti občutij v zunanji svet, podobno kot roža, ki širi svoje vonjave v okolje. Vse okoli vas je tako vaš notranji izraz. V fazi, ko je voda popolnoma mirna, se izločijo nečistoče, se zberejo na dnu kot usedlina in prečiščena voda postane spet bistra. Zato skrbite da bo vaše življenje veselo in polno pozitivnih čustev. Preoblikujete destruktivna, potisnjena čustva in omogočite, da se vam določeni dogodki ne bodo ponavljali, s tem, da boste prepoznali in razrešili izvor vzroka ( travme, depresije,…) v svojem čustvenem svetu. Element vode se kot element spolnosti izraža v potentnosti kot vaša odločnosti, dejavnosti, ambicioznosti in v impotentnosti kot brezciljno početje, nedoslednost, strah, nervoznost. Pri ženskah energija ledvic vpliva na zanositev in nosečnost. Pri moškem fizična impotentnost izhaja iz slabega »izražanja« svoje energije oz.sebe.
Z energijo ledvic je povezan planet Mars, ki je že astrološko prvinski planet, saj je osnovni pokazatelj naše življenjske energije, tako naše aktivnosti kot aktiviranosti v življenju. Njegov pomen je izjemen tudi v energijskem sistemu ezoteričnega telesa, saj je povezan s prvo korensko čakro, ki se nahaja na spodnjem koncu hrbtenice, pod trtico. Osnovna funkcija je, da osebo poveže z jedrom Zemlje, z osnovno življenjsko energijo.
LEDVICE skupaj z nadledvičnimi žlezami (JIN voda)
filtrirajo čiste tekočine od motnih v telesu, reciklirajo hranila in vlažilne tekočine
uparijo vlago telesa navzgor , da preprečujejo vnetja, plesni in razvoj bakterij
pomagajo pri čiščenju odpadnih snovi iz krvi
podpirajo reproduktivne organe ( jajčnike, maternico, moda, prostato) in reproduktivne aktivnosti ( spolne impulze, ovulacijo, oploditev, nosečnost)
z ledvicami so povezani zobje, kosti, ušesa in reproduktivni organi
nadledvične žleze proizvajajo kortizol – t.i. stresni hormon , katerega povišane vrednosti imajo velikanske stranske učinke na raven glukoze v krvi, oslabijo imunski sistem, poveča se nevarnost za debelost (trebušno), pospeši se proces staranja, pojav občutka omotičnosti in šibkosti v mišicah, nespečnost, tesnobo, depresivnost …
ledvična energija prečiščujejo naše misli in čustva
ledvicam pripada slan okus, zato v času zime jemo manj slano
barva ledvičnega sistema je temno modra in črna
ledvicam pripada severna stran neba in letni čas zime ter mrzla klima
po meridijanski uri je čas ledvic med 17. in 19. uro popoldan
pripadajoče čustvo ledvic je strah, ki izhaja iz globin pred prihajanjem novega, dokler se ne prečistijo stare bolečine, ki zavirajo napredek, novo življenje, novo rojstvo. Strah oslabi ledvice in slabi življenjsko energijo.
MEHUR ( JANG voda)
ima sposobnost , da drži in sprošča nezaželene tekočine tudi psihološko kot čustva
mehur je kot jang energija vode aktiven kot mož jin ledvicam
nadzira mišico zapiralko v sečevodu, zadnjiku in materničnem vratu
v energijskem in psihološkem pomenu je njegovo delovanje povezano z zdravim, dobrim postavljanjem meja ter zadrževanjem in izločanjem neuporabnega, škodljivega
čas mehurja po meridijanski uri je med 15. in 17. uro popoldne, kar je idealen čas za počitek in je energija ledvic najmočnejša ter jo s počitkom še krepimo
Negovanje in zaščita ledvične energije v času zime, so življenjskega pomena!
svojo energijo shranjujte in se podpirajte z milino ter nežnostjo
Izogibajte se hitenju in stresu. Vse oblike pretiravanja in odvisnosti, fizično ali čustveno vodijo do izčrpanosti ledvic. Učite se umirjenosti in spuščanja ter prepuščanja. Sedaj je res čas, da zmanjšate svojo aktivnost.
Želje je treba utišati in obvladovati.
Priporoča se zgodnji odhod v posteljo, daljši spanec in kasnejše vstajanje. Sonce vzhaja na začetku zime okoli 6.45 ure zjutraj in na koncu zime okoli 7.20 ure zjutraj. Dva največja učitelja v naravi sta Sonce in Luna. Sledenje njima prinaša veliko blagostanje za zdravje in počutje človeka.
Krepčilno za ledvice je, da spite med deveto uro zvečer in drugo uro zjutraj.
Pijte dovolj vode! V zimskem času je več dehidracij kot poleti.
Ohranjanje toplote je pozimi zelo pomembno, še posebej v predelu ledvic, križnice in da imate tople okončine, še posebej glavo, roke in noge.
Privoščite si Moxa terapija za dvig toplote, za boljšo cirkulacijo in odstranjevanje vlage ter mraza iz telesa, s pomočjo sežiganja zelišč.
Jejte tople in kuhane obroke. Iz prehrane izločite sladkor, živalske mlečne izdelke, moke, pšenico, mrzlo hrano in pijačo, surovo zelenjavo. Ledvica krepi topla in kuhana hrana kot so juhe in enolončnice, temnolistnata zelenjava in stročnice ter dovolj dobrih maščob kot je olivno olje. Izogibamo se vsemu, kar telo ohlaja. Zadnji obrok pojejmo do nastopa teme.
Sedaj je najboljši čas za učenje, ker v času Jin energije, boljše sprejemamo znanje.
Varčujte s spolno energijo, predvsem moški pri ejakuacijah, saj je zimska ejakuacija za telo 100-krat bolj izčrpavajoča kot spomladanska.
Ne samo telo Tudi Um potrebuje počitek in regeneracijo! Ledvice so tesno povezane z »močjo volje«, ki jo v kitajščini imenujejo „Zhi“ (志). Moč volje kot notranji instinkt, nagon za preživetje, ki nas vodi v najtemnejših časih naprej. To lahko razumemo v direktnem pomenu kot v času zime, v obdobju najdaljših noči in največje teme ali v prenesenem pomenu v obdobjih življenjskih kriz. Energija »močje volje« deluje v smeri želja , ki jih želimo doseči, da izpolnimo notranje zadovoljstvo. Zima naj bo čas brez hlepenja. Dao filozofija razmišlja, da je največja nesreča, če ne veš kdaj se je potrebno ustaviti in da ni večjega napada nase kot so želje za pridobivanjem v Jin obdobju zime. »Pomembno je vedeti, kdaj je česa dovolj!« Meje in zmernost v vsemu kot predpogoj za ravnovesja tako v življenju, kot v telesu in odnosih, na poti do veliko globljega in trajnejšega miru.

 


ZDRAVILNI ZVOK ZA LEDVICE je »FUUUU« V sedečem položaju poravnate hrbtenico, dlani pa so sproščene na ledvicah. Z dihom stisnete kolena in stopala skupaj, sklonite se naprej, desna dlan objame levo in tako objamete kolena. Z izdihom nežno izgovorite neslišen zvok FUUUUU (kot pri upihu sveče) in iztisnite ves zrak iz trebuha. Z izdihom si predstavljajte kako odteče temna siva energija in z njo vsa občutja strahu in utrujenosti. Vdihnite in sprostite dlani nazaj na ledvice. Ponovite 6x oz. čim večkrat. Med dihanjem naj bo na ustnicah smehljaj, pozornost usmerjena na ledvice, mehur in ušesa. Vizualizirajte si, kako modra ali črna barva preplavi omenjene organe.

MASAŽA LEDVIC je koristna za celo telo, v vseh letnih časih. Lahko jo izvajamo stoje ali sede, malo nagnjeni naprej. Podrgnemo dlani drugo ob drugo, da jih ogrejemo. Segrete dlani položimo na ledvice, v višini križa in pričnemo s krožno masažo v smeri urinega kazalca, vsaj 36-krat tako, da boste začutili toploto. Masiramo čez obleko, še boljše na golo kožo s toplim oljem.. Masirajte vsaj enkrat na dan. Masaža ledvic pomaga proti stresu in hkrati uravnava hormonski sistem. Ker ledvička skrbijo za reprodukcijo celic, za centralni živčni sistem in za možgane, je odlična tehnika za vitalnost in mladostnost. Moški z njo naredijo veliko koristnega za prostato, ženske pa za svoja rodila. Uravnava tudi menstrualni ciklus in pomaga pri zdravljenju neplodnosti. Napolni naše baterije!

Viri: Donko. Dušan, in K. Tomažič, Simona. 2013. Preprosto: Zdravje. Maribor, Ulala. Mantak.Chia, 2013. Či samomasaža:taoistična pot do samopomladitve. Ljubljana. Cangura T.Chang. Stephen.2013. Popolni sistem samozdravljenja. Ljubljana, Založba Primus

Preberi si članek iz revije ANIMA