Poletje razplamti energijo ognja in zažari srce

Poletje je čas sonca in dežja. Nebeška energija se spušča in zemeljska se dviguje. Ko se ti dve energiji pomešata, govorimo o spoju med Nebom in Zemljo. Govorimo o zorenju.
Ogenj je element poletja. Kitajska tradicionalna medicina označuje njegov začetek s 5. majem in konec 7.avgusta. Moč ognja oddaja svetlobo, našemu planetu in vsem bitjem na njem. Poleti imamo največ sončne svetlobe, ki je tako blagodejna in zdravilna za človeka. Pri nas označujemo začetek poletja z 21. junijem , na poletni solsticij, ko je dan najdaljši. Energija poletja ima svetlo prodorno energijo moč, ki žlahtno osvetli in navdihne naše celostno bitje, vse notranje še tako skrite notranje globine.
Poletje je doba v letu, ko prevladuje najmočnejša Yang energija, je čas za praznovanje življenja, čas za ljubezen, čas za razvijanje kreativnosti, čas zorenja. Pogled na poletno naravo je poln življenja, zorenja in dozorevanja vseh živobarvnih cvetlic, sadežev in zelenjave. Tako kot narava in z njo oživimo ljudje, se družimo, zabavamo, potujemo, uživamo v toplini in obilju poletja. Poletje je čas obilja, pravi praznik življenja, čas, da sledimo svojemu srcu, najmočnejši energiji ognja, ki nas poganja, ohranja žive, nas odpira navzven in širi ljubezen. Ljubezen kot najmočnejše gorivo življenja. Poletni ogenj, energija sonca in srce, plamtijo odnose in negovanje le teh, zato jo to čas aktivnih odnosov, druženja s prijatelji in družino.
V času poletja je bistveno, da smo srečni in sproščeni, da se izogibamo jezi in ne zadržujemo zamer, tako, da energija lahko svobodno teče.
S primerno fizično aktivnostjo na zraku, preprečimo zapiranje por kože in omogočamo dober pretok življenjske energije, kar dolgoročno pomaga, da se bomo v jeseni izognili boleznim.
Težave skozi poletje poškodujejo srce, ki dosežejo svojo menifestacijo šele v jeseni. Pomembno je zgodnje jutranje vstajanje, kljub temu, da gremo po navadi poleti pozneje spat.
Energija jutra in vzhajajočega sonca in posebej v času poletja izjemno moč.
Prepustimo se energiji Neba in Zemlje, da nas neguje in napolni naše porabljene baterije, v času minule zime in pomladi. Uravnovesimo energijo med večjim številom družabnih dogodkov in med časom zase, za svojo regeneracijo, preko tišine in meditacije.
SRCE je ELEMENT OGNJA, KI OSVETLJUJE NAŠE NOTRANJE BITJE

Energija ognja je v telesu povezana z srcem (jin) in tankim črevesjem (jang) ter srčno žilnim sistemom. Srce je gospodar ali cesar telesa, center, ki usmerja energijo po vsem telesu. Usmerja delovanje vseh krvnih žil. Srce deluje kot povezovalec vseh vidikov v telesu , vključno z našo osebnostjo. Če se energija srca dvigne v možgane, deluje kot um. Kadar se spusti nižje do organov, deluje kot center uravnovešanja v telesu. Tanko črevo je srcu t.i. parni organ, katerega naloga je sprejemanje in nadaljevanje prebave hranil iz želodca.
Koristnost pravilnega, uravnoteženega delovanja družine organov ognja ( srce, tanko črevi, trojni grelec in srčno žilni sistem) so umirjen um, dober spomin, jasna čutila, miren in krepčilen spanec ter sijoča polt .
Srce je najvišji cesar, ki je preko elementa ognja povezan s tremi drugimi organi : osrčnik, tanko črevo in trojni grelec.
OSRČNIK: je v zahodni medicini vrečka, ki obdaja in varuje srce. V kitajski medicini pa osrčnik omogoča srcu-cesarju smeh, ki rojeva veselje. Osrčnik, kot membrana, maže in ščiti srce, je predstavlja vhod do srca, vstop pozitivne energije, ter s tem preprečuje vnos negativnih energij v svetišče notranjega srca.
TANKO ČREVO: je v zahodni medicini organ, ki podpira prebavo/razkrajanje, asimilacijo in izločanje. Z razlago kitajske medicine pa tanko črevo ‘ločuje čisto od nečistega’ na dveh ravneh. Fizično ločuje hranila iz hrane in pijače ter izloča odpadke. Energijsko ločuje pozitivno energijo ( prehrano) naših dnevnih interakcij z drugimi ljudmi in iz naše zavesti izloča negativno energijo ( kar za nas ni prebavljivo), kar občutimo kot neprijetne občutke pri srce, ki nas osebnostno utesnjujejo, povzročajo stres , nelagodnost ter neprimernost.
TROJNI GRELEC: v zahodni medicini ni obravnavan, medtem, ko je po kitajski medicini edini organ, brez strukture oz. fizične oblike. Funkcionalne naloge so izjemnega pomena za zdravje in dobro počutej, ker je ureja termo-regulacijo telesa, skrbi in uravnava ogrevanje in hlajenje telesa.
SRCE JE KOT VEČNA ISKRA POZITIVNE ENERGIJE, KI POGANJA ŽIVLJENJE

Barva, ki simbolizira srčno energijo, je rdeča. Vse, kar je rdeče od hrane do oblačil – ugodno vpliva na srce. Še najbolj rdeča barva in energija poletja, je energija ognja ter energija sonca ob vzhodih in zahodih. Jutranji obred vdihavanja energije sončnega vzhoda so prakticirali tudi Indijanci, njegov izvor pa sega še mnogo dlje v zgodovino človeka.
Čustvo, ki izraža zdravo uravnovešeno energijo srca je veselje in užitek. Izčrpana srčna energija, pomeni otopelost, pomanjkanje veselja do življenja. Presežek ognjene energije pa se izraža z nemirom, kot stanjem prekomerne vzdražljivosti oz. hiperekscitabilnosti.

MEDITACIJA VSRKAVANJA SONCA KOT ZDRAVILNA TEHNIKA IN SPROŠČANJE
Enostavno se uležemo ali smo v polležečem položaju. Zapremo oči, najdemo udoben položaj, noge so malo narazen druga od druge in svojo koncentracijo prenesemo na dihanje…trebušno dihanje…od vdihu se telo rahlo razširi, od izdihu telo rahlo usahne…..lahko damo roke na trebuh da spremljamo valovanje trebušnega dihanja….in potem vizualiziramo v področju popka veliko rumeno zlato bleščeče sonce in vdihujemo njegovo energijo, ki obnavlja vse celice , vse organe, žleze, hormone v telesu…. ( če imamo konkretno težavo, fizično, čustveno,…..skozi ta del telesa, ali skozi čustvo izpiramo to negativno, zastalo, energijo). In vedno si rečemo, da se ves proces dogaja v naše najvišje dobro.
Sonce lahko privabljamo samo s pozitivno energijo, z optimizmom, …zato močno priporočam nasmeh na obrazu, tudi če je malo narejen. Če že samo malo dvignemo ustne kotičke, je to blagodejno za naše hormone v celem žleznem sistemu.

Zvok, ki ga povezujemo z elementom srca, je smeh.
Zdravilni zvok za srce, je »haaaa«.
Daoisti in tradicionalna kitajska medicina srcu pripisujeta odgovornost za čustvene in duhovne sfere. Legendarni Rumeni cesar je zapisal: » Srce je najbolj suveren notranji organ in predstavlja zavest o lastnem bitju. Odgovoren je za inteligenco, modrost in naše duhovne preobrazbe.«
Čas v dnevu, ki pripada srcu, je med 11. in 13. uro, čas tankega črevesja pa med 13. un 15. uro popoldan. To je tudi čas največje toplote oz. vročine v dnevu. Sposobnost, ki je povezana z elementom srca, je srčnost in veselje do življenja. Nasprotje temu je zagrenjenost, otopelost in pomanjkanje življenjske radosti.

11.00 – 13.00
Čas srca, ki napaja celotno telo s hranili in energijo.
To je dober čas za kosilo, priporoča se lažji obrok.
V tem času se priporoča tudi ena ura počitka ali skodelica čaja.
Občutki radosti ali žalosti si lahko pojavijo v tem času.
13.00 – 15.00
Čas tankega črevesja. V tem času se prebavlja in asimilira hrana, ki smo jo poprej pojedli.
To je dober čas za dnevna opravila ali vadbo.
V tem času se lahko pojavijo ranljive misli ali občutki zapuščenosti, ki pridejo iz podzavesti.

Okus, ki pripada elementu srca, je grenak okus.
Živila, ki podpirajo delovanje srca v poletnih mesecih naj bodo blago pekočega okusa, naravno kisla in slana. Poleti se srce krepi, ledvica pa se od vročine utrudijo. Telo potrebuje veliko tekočine, dovolj sadja in zelenjave ter samo majhne količine mastne, trde in močne hrane, ki v telesu spodbuja vročino. Pomembno je, da so jedi lahke, hitro prebavljive, da z njimi pospešimo in normaliziramo potenje. Pot je tekočina srca. Priporočeno je uživati : jagode, paradižnik, rdeča paprika, lubenice, kumare, fižol mung, poletne buče, grenke melone, ribe, race, ječmen, lokvanj ( korenine in semena). Izogibamo se mrzli hrani, zmrznjenim jedem in hladnim pijačam, ker vse te upočasnjujejo prebavni ogenj. Poletno vlago in vročino v telesu odstranjujemo s toplimi obroki, še posebej koristne so sveže, zelenjavne juhice. Pretirano potenje izčrpa srčno energijo, kar vodi k slabšim umskim sposobnostim, vrtoglavici, slabem razpoloženju, , nemiru, nespečnosti in vznemirjenosti.
Smer neba, ki jo povezujemo z elementom ognja, je jug.
Čutni organ, ki je povezan z elementom srca, je jezik. S srcem se povezujejo tudi vsi koničasti deli na obrazu : kotički oči, kotički ust in konica nosu, konica jezika. Spremembe na teh delih opozarjajo na spremembe srca, fizično ali čustveno.

ŽIVETI ŽIVLJENJE S POLNO PARO
Glavna funkcija srca je črpanje krvi, bogate s kisikom, skozi telo. V kitajski medicini je duševna aktivnost povezana s srcem, zato se naš spomin, miselni procesi, čustveno počutje in zavest pripisujejo srcu in elementu ognja. To je čas, da nahranimo in pomirimo naše duhove in uresničimo največje potenciale in kreativnosti našega življenja, ko najdemo veselje v vročih poletnih dneh in v toplih poletnih nočeh.
MAGNETIZEM SRCA IN ŽAR V OČEH
Ko je element ognja v ravnovesju, je srce močno in zdravo, um je umirjen in spanje je neprekinjeno. Neuravnotežen element ognja pomeni, da nimamo radosti (depresije) , če pa imamo presežek veselja (manija).
NASVETI ZA POLETNO ZDRAVJE, da preprečimo poletne bolezni in ostanemo v harmoniji, v sozvočju razcveta narave in energij poletja. Kar so svetovali že v starodavnih časih, velja še dandanes :
Prebudite se zgodaj zjutraj, najbolje skupaj s soncem. Ob vzhodu dihajte sončno svetlobo, saj ima zjutraj sonce izjemno moč.
TEHNIKA JUTRANJEGA VDIHAVANJA SONCA
Po dao filozofiji je zdravilno in nadvse priporočljivo, da vstanemo pred sončnih vzhodom in gremo na točko, kjer lahko opazujem kako se sonce vzdiga izza obzorja. Ob tem pogledu globoko vdihavamo to sončevo energijo v svoje telo, ter pri tem na poseben način » na gluk« pogoltnemo slino v trebuh, v svoj izvor. Ženske ponovimo to vajo šest do devetkrat, moški lahko večkrat. Slino proizvajamo tako, da z jezikom nežno masiramo dlesni v levo in desno stran. Lahko tudi z rokami pogladimo žleze pod čeljustjo, saj s tem pospešimo proizvodnjo sline. Marsikdo ne ve, da je slina največji zdravilni eliksir. Seveda je bolj čista, tekoča, sladka…boljša. Vse pa je odvisno od prehrane in delovanja našega celega telesa. Jutranje vdihavanje sonca in požiranje sline je ena najbolj zdravilna in obnovitvena energija. V primeru slabega vremena, oblačnosti, megle,…..ali, da ne moremo v naravo se kjerkoli že smo obrnemo proti vzhodu in delamo to vajo

V posteljo gremo v času poletja pozneje zvečer.
Opoldanski počitek, ko je največja toplota med 11 in 15 uro, je izjemno blagodejen.
Pijte tekočine, predvsem vode koristi pri hidraciji in izločanju strupov iz telesa
Dodajte ostre okuse vaši prehrani.
Vzdržite se jeze; ostanite mirni in enakomerni.
Privoščimo si dneve solate, da razbremenimo telo.
Poleti lahko pride do slabe prebave, zato je zelo priporočljiva lahka in manj mastna prehrana.
Priporoča se hrana, ki znotraj hladi telo – npr. marelice, solata, kumare in vodna kreša, tudi ribe in morski sadeži, večina mesa pa kri in telo segreva. Izogibajte se mlečnih, težkih, mastnih in ocvrtih živil. Gluten v vseh oblikah gosti kri, otežuje delo srca in požiga naše možgane.
Poletje je čas, da vključite svoje čute. Ko poletje prinese s seboj nešteto intenzivnih barv, zvokov in dišav, se doprite obilju okoli vas.
Pojdite bosi na travo in občutite zemljo, ki pozdravljajo vaša stopala.
Užijte prečudovite melodije in zvoke ptic ter cričkov.
Vonjajte cvetje, omamne vonje poletja in vzemite si čas, da jih začutite.
Naužijte se svežine poletnega zraka, ki umirja in polni telo.

Zaupajte svoji intuiciji. Ko nekaj vemo v našem srcu, smo povezani z globljim delom našega bitja. Poskusite se vživeti v to globlje zaznavanje in si vzemite čas, da slišite svoj notranji glas.
Fizično, ko je element ognja uravnotežen, srce pravilno deluje in kri kroži ter zagotavlja ustrezno asimilacijo začetne razgradnje hrane v tankem črevesu.
Čustveno, ko je element ognja uravnotežen, je največja nagrada občutljivost in izražanje čustev. Občutimo globoko, resnično izpolnitev in popolno ravnovesje med srcem in umom.
Energijska medicina, simboliko planetov in njih arhetipe povezuje z energijskimi centri v telesu. Vse zgoraj zapisane ugotovitve lahko potrdimo in uskladimo z vidika energijske medicine in simbolne dinamike psihološke astrologije. Kot vidimo na sliki se energija srca, četrtega energijskega centra oz. četrte čakre povezuje s simboliko in arhetipi Lune. Luno povezujemo z brezpogojno ljubeznijo, odprtostjo in srčnostjo človeka. V centru telesa njena energija balansira delovanje centrov v zgornjem in spodnjem delu telesa, zato je njena uravnovešenost izrednega pomena, za psihično in umsko stanje človeka, za njegovo srečo in zadovoljstvo s samim seboj. Srčna čakra, ki prižiga je povezana s srcem, z žlezo timus (žleza imunskega sistema), z elementom ognja po kitajski medicini, krvožilnim sistemom, s prsmi, z hormonom ljubezni in orgazma – oksitocinom, s serotoninom – hormonom sreče, s celotnim endokrinim sistemom, s sijajem obraza, s feromoni in z žarom celotnega bitja. Srčni center je povezan s kreativnostjo in harmonizacijo.

 

Viri:
Donko, Dušan, in K. Tomažič, Simona. 2013. Preprosto: Zdravje. Maribor, Ulala.
Veith I, trans. Berkeley.2002.The Yellow Emperor’s Classic of Internal Medicine. Los Angeles, CA: University of California Press

Preberi si članek iz revije ANIMA