VENERA in 2. ENERGIJSKI CENTER

Energijski center Venere predstavlja drugo čakro. Nahaja se dva do tri prste pod popkom, na območju med 4. in 5. ledvenim vretencem. Vloga tega centra je » manifestacija sanj«, ki posameznika navdaja z občutkom zadovoljstva in lastne vrednosti. Astrološko energijo povezujemo s planetom Venero in njenim vladarjem, ter s planeti v 2. in 7. hiši, z vladarji 2. in 7. hiše ter s planeti v znamenju Bika in Tehtnice.

Ime te čakre v sanskrtu je Svadhisthana, kar pomeni sladkost ali sladkanje. Izraža naše čustveno življenje, občutke užitka in sreče, tako v partnerskem odnosu skozi občutek ljubezni (znamenje Tehtnice in 7.hiša) kot tudi fizične in čutne užitke npr.v hrani in v materialnih vrednotah (znamenje Bika in 2.hiša).

Element druge čakre je voda, kar kaže na dejstvo, da se ta čakra v življenju oblikuje skozi odnose, tako kot voda, ki dobi obliko posode, v kateri se nahaja. Voda je element rojstva, sprememb, nadarjenosti in drugih subtilnih, eteričnih vidikov naše. Naloga elementa vode je učenje, kako se prepustiti in dovoliti, da čustva prosto tečejo skozi nas, kar daje možnost, da razvijemo občutek zadovoljstva, privlačnosti in izpolnjenosti, kako uživati v življenju kot se nam ponuja samo. Teče energija ustvarjalnosti in načrtovanja, kreativnosti, kar nas vodi v lahkotnost, lepoto in srečo, tako skozi naš osebni vrednostni sistem oz. samoevalvacijo kot tudi prek partnerstev, drugih odnosov.

Druga – sakralna čakra je oranžne barve, ki velja za barvo, ki omogoča pozitivno širjenje. Vemo, da oranžno ustvari mešanica rdeče (Mars in 1. čakra) in rumene (Sonce in 3. čakra). Druga, oranžna čakra je pretočna, ko sta 1. In 3. čakra v ravnovesju, združuje in uravnoveša čista moška principa, saj zgornji del 1. Marsove čakre predstavlja svoj cilj in spodnji del 3. sončne čakre predstavlja njeno bazo. Iz tega sledi, da je Venera kot vladar znamenja Tehtnice dejavnik ravnovesja, harmoničnosti našega življenja na planetu Zemlja, ki ga predstavlja znamenje Bika, katerega vladar je prav tako Venera. Primarni, prvinski, osnovni nagon preživetja, ki ga udejanjamo preko Marsa in iz 1. čakre, je usmerjen v zadovoljstvo, ki gre skozi 2. čakro in je osnova za ustvarjanje zavedanja o svojem bitju in identiteti, kar je naše Sonce, v 3. čakri.

To je središče, kjer se manifestirajo naše želje in ga imenujejo tudi središče ženske moči. Vse oblike kreacije, motivacije, ustvarjalnega principa prihajajo iz Venerinega centra in stopnja ravnovesja, ki obstaja tam, je odvisna tudi od tega, ali so naši motivi pozitivni in podporni ali negativni in destruktivni, pa tudi od tega, koliko se lahko izrazimo s čustvi, čutili in spolnostjo.

Druga čakra je povezana s spolnimi žlezami (jajčniki, testisi) in hormoni, ki jih izločajo, z reproduktivnimi organi in prostato, nato s ledveno hrbtenico, mehurjem, ledvicami, vranico, spodnjim trebuhom (tanko črevo, dodatek) in določenimi telesnimi tekočinami (urin, menstrualna kri in solze).

Venerin energetski center izraža našo čustveno identiteto. Da smo lahko v ravnovesju, je osnovna potreba centra užitek in privlačnost, zadovoljstvo in harmonija, da lahko kreiramo svoj magnetizem. Osnovna težava, ki ga vodi v neravnovesje, je občutek krivde. Le ta izhaja iz pomanjkanja ljubezni v otroštvu, ko je starševska ljubezen do otroka pogojena z dejanji in s pridnostjo, namesto z dajanjem brezpogojne ljubezni, ki jo zasluži vsak otrok. Ravnotežje pomeni občutek zadovoljstva, izpolnjenosti, čutnosti, spolne privlačnosti, ustvarjalnosti. Občutek, da si zaslužimo uživati v življenju, ​​v lepotah, tako v svoji notranji kot zunanji lepoti sveta okoli nas. Da zaupamo v življenje in se lahko prepustimo ter imamo sposobnost, da vidimo lepoto v vsem. Kreiramo in realiziramo vse tisto, kar si najbolj želimo, cenimo vse, kar imamo in smo hvaležni.

Venera se v sanskrtu imenuje Šukra, kar v prevodu pomeni hvala.

Neravnovesje ali motnja v 2. čakri se pojavi, ko v tem centru premalo ali preveč energije. Kaže se na fizični, čustveni ali mentalni ravni, odvisno od položaja Venere in drugih pokazateljev. Telesno se pojavijo težave z reproduktivnim sistemom (jajčniki, testisi), težave s plodnostjo in z libidom. Možne so težave z mehurjem in sečili, s prostato pri moških, ženske pa pestijo boleče, neurejene in močne menstruacije. Pri obeh spolih privede neravnovesne do bolečin v ledvenem delu hrbtenice, obolenj na ledvicah.

V 2. čakri, je energija , kjer uresničujemo svoje potrebe po odnosih z drugimi, tako intimno kot v širšem družbenem življenju. Ob neravnovesju govorimo o čustveni blokadi ali pa o pretirani bližini, o pretirani čustvenosti in zelo veliki kritičnosti. Pomanjkanje energije v 2. čakri vodi posameznika v zamero, sramežljivost, nezaupanje, prikrivanje čustev, strah pred intimnostjo, občutke spolne krivde, slabe socialne veščine, perfekcionizem, nestrpnost, kritičnost in samokritičnost, pojavi se pretirana potreba po nadzoru drugih in nenormalna samokontrola, z eno besedo – strah pred spontanostjo in sproščenostjo. Krivda je glavna težava 2. čakre in razlog, da sebi zanikamo nekaj, kar si želimo ali smo nezadovoljni, ker počnemo nekaj, česar ne želimo, kar vodi v nizko samopodobo. Blokada lahko privede do izgube motivacije in navdiha, kar vodi v utrujenost, dolgčas, praznino, nesmiselnost in apatijo.

Duhovna življenjska lekcija ali izziv 2. čakre je spoznavanje čustvene identitete in vzpostavljanje stabilnih čustvenih meja.

Rezultat dosežemo, ko se uspemo prepustiti določenemu čustvenemu naboju in si dovolimo čutiti kar je in to veselje, užitek ali zadovoljstvo občutimo v sebi. Dobra kroženje energije je pokazatelj, da smo pridobili prepričanje (Neptun), da si zaslužimo srečo in užitek, ki ga imamo, da sta lepota (Venera) in resnica (Jupiter) eno in da smo prepustni za višji božanski tok in kozmično zavest.

Pozitivna afirmacija: » Odpiram se k lepoti in harmoniji!«

Energijska vaja »Venerin ples« : zibamo se v bokih kot bi se prepustili valovanju vode in z boki rišemo osmico, znak neskončnosti, medtem pa se teža premika iz prstov na pete in obratno. Občutimo užitek in lepoto svojega telesa, občutimo svojo privlačnost, ki iz notranjosti izžareva mično navzven.

Preberi si članek iz revije KARMA