MERKUR in 5. ENERGIJSKI CENTER

Čez Merkurjev center oseba ozavešča SEBE, sprejema in izraža svojo avtentično naravo in se osvobaja slike sebe, katero je ustvarila čez izkustva drugih ljudi. Začetek bujenja in rasti energije 5. energijskega centra je v prepoznavanju osebne edinstvenosti in originalnosti kot tudi posebnosti drugih ljudi, kar je modrost Uranske energije.

Grlena čakra je center  za komunikacijo, povezuje nebo in zemljo. V mitologiji  je bil Merkur kot  Hermes, znan kot glasnik bogov, spremljevalec mrtvih v podzemlje ter bog trgovcev in popotnikov, upodobljen je s krilatimi čevlji, popotnim klobukom in glasniško palico. 

Merkur in 5. center je prvi center v sklopu t.i. zgornjih centrov, takoj nad središčnim, t.i. Luninim, 4. energijskim centrom in osebo, posameznika  povezuje s kozmično inteligenco, z našim višjim jazom, ob dobri povezavi z Sončevim centrom, s 3. čakro. Resnica o sebi. Pomirjenost s svojo resnico prinaša mir, umirjenost, ljubezen do sebe ( 4.čakra).

Astrološko energijo 5. čakre povezujemo s planetom Merkur in s 3. in 6. astrološko hišo ter znamenjem Dvojčkov in znamenjem Device. Pomeni, da bomo poleg Merkurja in njegove pozicije,   v povezavi s 5. energijskim centrom proučevali tudi vse planete, ki se nahajajo  v 3. in 6. astrološki hiši kot tudi planete v znamenju Dvojčkov in Device, ter vse njihove vladarje, dispozitorje. Še posebej pomembna sta vladarja 3. in 6. hiše in vsi aspekti teh pozicij.

V sanskrtu 5. center poimenujemo Vishudda ( Višuda ), kar pomeni »očiščenje«.                   Viša = nečistoča,strup  Šuddhi = čiščenje

5.center je  središče telesnega in duševnega čiščenja.

Izraznost pete čakre je v stavku » Sem tisti, ki govori samo resnico «. 

Aktivirati grleno čakro, pomeni da je potrebno grleni kanal najprej očistiti, da ga lahko odpremo in se obrnemo navzgor k višjim energijskim centrom  ( 6. in 7. ), lahko rečemo tudi k višji resnici. Očiščenje preprosto pomeni, da ne govorimo laži, neresnic, da smo iskreni, da ne opravljamo, da ne govorimo o drugih za njihovi hrbtom, da ne izkoriščamo zaupanja drugih, da ne besedičimo v prazno in ne potvarjamo resnice. Odprti 5. energijski center ni nič drugega kot govorjenje resnice, biti iskren in pošten v mislih in besedi, kar je predpogoj , da lahko slišimo svoj notranji, svoj avtentični glas…čemur lahko rečemo tudi intuicija. 

Pretočen energijski center je » center kreativnosti, ustvarjalnosti, izražanja in poslušanja«.

Resnica je, da  imamo prav vsi v sebi tako slabe misli in lastnosti, ki jih lahko poimenujemo temna plat, temačne misli in lastnosti. In nasprotno temu, imamo vsi pozitivne lastnosti – kot so razumevanje, sočutje, usmiljenost, ljubezen, predanost, modrost kot naše pozitivne misli, naša svetloba. V vseh nas obstajajo obe vrsti lastnosti in ocean življenja nas žene v obe smeri, enkrat bližje k svetlobi, k dobremu in drugič bližje k temi in mračnim mislim. 

Kundalini ( kača) predstavlja na eni strani trajanje življenja , ki nam je na razpolago in na drugi strani moč ( šakti), ki dvigne skrite zaklade iz globine naše notranjosti.

Energija Merkurja je kot posrednik med čustvi in razumom. Funkcijsko je peta čakra povezana z drugo čakro (Venera).  Skozi peto čakro se učimo, da jasno izrazimo vsako svoje primarno čustvo,  katerega izvor je v drugem centru kot naše  potrebe in naša občutenja.    
Identiteta Merkurjevega centra je kreativnost, izraznost, edinstvenost.

Osnovna potreba grlene čakre je najti, slišati in izraziti svoj notranji, svoj avtentični glas, med vsemi dialogi, ki se nam dogajajo v notranji sferi.

Največji in osnovni problem blokad, zastojev so laži in identifikacija z mišljenjem drugih ljudi. Kot sem že napisala je pomembno sprejemanje sebe kot edinstvenega bitja.                                   Fizično oz. telesno je grlena čakra povezana  z vratom, rameni, grlom in žlezo ščitnico ter vsemi organi v ustni votlini.  Barvo se izraža kot svetlo turkizna modra.

Glas kot izraz grlene čakre je nosilec neštetih  informacij in omogoča verbalno komunikacijo. S peto čakro povezujemo tudi sposobnosti učenja in koncentracije ter odprtost za mnenja drugih. Pomembno vlogo, če ne najpomembnejša je izražanje resnice o sebi in o vsem. 

Osebe z uravnovešeno grlno čakro so resnicoljubni in nimajo težav suvereno izražati resnice.  Dobro delujočo čakro prepoznamo pri osebah, ki se z lahkoto izražajo verbalno in kreativno ter so hkrati tudi dobri poslušalci.

Motnje in blokade

Premočno delovanj, se izraža v potrebi po prevladi, manipuliranju z močjo in obvladovanju sočloveka. 

Prešibko delovanje pa  se kaže v sramežljivosti, zadregah, pomanjkanju poguma za izražanje resnice oz. v strahu pred konflikti, v strahu pred javnim nastopanjem, slabem posluhu in plesnem ritmu, nagnjenosti h klevetanju, k laganju, pretvarjanju in k skrivnostim. 

Kako krepimo grleno čakro ? V svoje življenje vnesimo več modre barve, tako, da nosimo modra oblačila, gledamo v modro nebo, se sprehajamo ob morju, rekah ali jezerih, modro pobarvamo steno v stanovanju…itn  V veliko pomoč so jezikovni tečaj ali tečaji retorike, branje in pisanje ( dnevnik, pesmi, eseji,…), tudi risanje, likovno izražanje, vsakršno delo in kreativnosti, ki razvijajo spretnost prstov. Peto čakro krepi učenje petja in glasovne vaje. 

Vaje za vratni predel in ščitnico

1.) »Sveča« kot smo jo delali že v osnovni šoli; če ne gre je v pomoč in aktivacijo ščitnice že  vaja »polsveče«, kjer zadnjica ostane na tleh.                        2.) vaja »Plug«                    3.) »Sukanje glave«…ležimo na tleh, roke odročimo, oči zapremo in se sprostimo. V dihnemo, ko je glava na sredini in z izdihom obrnemo glavo na levo, z vdihom spet vrnemo glavo na sredino in z izdihom jo obrnemo na desno. Ponovimo 3x do 6x.  4.)Raztezanje vratu..sedimo z vzravnanim hrbtom, glava je na sredini pokončno. Vdihnemo in z izdihom glavo sklonimo naprej, z brado k prsim, sledi vdih in glava gre sočasno v začetni položaj in nato z izdihom glava nazaj, ter ponoven vdih glava na sredino. Ponovimo izmenjaje še na levo in desno ter v krožnih gibih iz desne na levo in iz leve na desno. Delamo previdno. Ni primerno za ljudi s visokim krvnim tlakom.            

5.) »Pretegovanje in upogibanje hrbtenice ob pravilnem dihanju«         

6.) »Pozdrav Soncu«  7.)  »Kobra« ( vse asane in vaje lahko poiščete na internetu )